Predavanja

BeGeVege Festival

Predavanja na BeGe Vege 2018

Ishranom do pobede

predavanje Vida MedicVida Medić je naša najbolja triatlonka i srčani borac za prava životinja. Vicešampionka koja se takmiči na regionalnim i svetskim prvenstvima pod grbom reprezentacije Srbije. Na predavanju će podeliti svoje iskustvo profesionalnim bavljenjem sportom, dok za energiju ima isključivo namirnice biljnog porekla. Takvu ishranu je nakon edukacije o dobrobitima za telo i zdravlje, pogotovo na oporavak mišića nakon intezivnih treninga, usvojila pre više od 4 godine. Trenira 3 puta dnevno i pored toga ima energije da pomaže napuštenim životinjama, udomljava ih i neguje one na koje niko na ulicama Beograda ne obraća pažnju.

Vreme: subota, 17. novembar, 12.30h

 

Odgovori na najčešće predrasude o veganstvu

predavanje Mislav SkrepnikMislav Skrepnik, „nabildani” vegan i certificirani trener fitnessa, koji spaja teretanu sa svojim veganskim životom, često preko svojega tijela lako uđe s ljudima u razgovor o veganstvu. Kroz rad na trenutačno najvećoj veganskoj grupi na Facebooku „Snaga bilja”, koju je pokrenuo prije tri godine, posložio je predrasude o veganstvu koje se najčešće ponavljaju i s kojima se susreće. Na ovome predavanju dosadašnji vegani malo će se nasmijati i dodatno učvrstiti svoje znanje, dok bi oni u tranziciji mogli putem riješiti neke nedoumice.

Vreme: nedelja, 18. novembar, 18h

 

Nevidljivi ljudi, nevidljive životinje

predavanje Vedran RomacVedran Romac rođen je 1972. godine, diplomirani je socijalni radnik, s dvadesetogodišnjim iskustvom rada s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju, aktivan od 2009. kao predavač u raznim temama iz područja prava životinja, te drugim aktivnostima unutar tog područja.

Predavanje pod nazivom „NEVIDLJIVI LJUDI, NEVIDLJIVE ŽIVOTINJE“ govori o tome kako životinje žive u našoj ljudskoj kolektivnoj svijesti te kako su njihovi životi i njihove kolektivne sudbine određene njom, prezentirajući tri tragična modela odnosa prema životinjama u prehrambenoj industriji, vezana uz tri „strateške“ namirnice – meso, mlijeko i jaja. No, predavanje ne govori samo o mijenjanju odnosa prema životinjama iz kuta moralnosti i etike, već i o tome kako je prva stepenica naše ljudske promjene prema svemu što nas okružuje, a osobito našeg međusobnog, ljudskog odnosa, upravo promjena odnosa prema njima, životinjama. Predavanje je usmjereno na pojedinca na motivirajući način i prikazuje suosjećanje i empatiju kao put osobne promjene i osobnog rasta, u čemu osobna priča samog predavača također ima bitnu ulogu.

Vreme: subota, 17. novembar, 17:30h

 

Vrstizam u jeziku

predavanje Vrstizam u jezikuMaja Vučković je master profesorka filozofije i sertifikovana nastavnica zaštite životinja, a takođe instruktorka joge. Dugogodišnja je aktivistkinja sa iskustvom u različitim oblastima borbe za prava životinja, od teorijske i obrazovne pa do spisateljske. Sarađivala je s vodećim nevladinim organizacijama sa kojima je učestvovala u realizaciji projekata koji promovišu veganstvo i jednak tretman prema svim osećajnim bićima. Bila je osnivač i lider organizacije za promociju prava životinja Prijatelji životinja u Srbiji.

Usled industrijalizacije i modernizacije sveta, današnji čovek sve više biva izopšten iz prirodnog, neposrednog načina života, što se odražava i na proizvode koje koristi, a koji često nemaju oblik onih izvornih, već postaju krajnje prerađeni i zapakovani u atraktivnu ambalažu koja na sebi beleži mnoštvo kodova – simbola iza kojih se krije njihovo istinsko poreklo, mahom animalnog sadržaja. Kao predstavnik antropocentrične civilizacije u kojoj mu je sve podređeno, usvajajući matrice konzumerističkog ponašanja i udaljavajući se od naturalnog, i njegov način mišljenja, kao i govora, postaje mu upravo takav, sačinjen od eufemizama (izraza koji skrivaju suštinu onoga što kazuje), zataškavajući diskriminatorski i eksploatatorski odnos prema ne-ljudskim životinjama.

Vreme: subota, 17. novembar, 19h

 

Naučite da čitate deklaracije – šta sadrži hrana koju kupujemo?

predavanje deklaracijeDanica Miljković je diplomirana prehrambena tehnološkinja sa preko 5 godina iskustva u proizvodnji vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda. Trenutno pohađa specijalističke studije na smeru Hemija hrane na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U slobodno vreme, volontira u Udruženju “Sloboda za životinje” gde vodi proces sertifikacije domaćih veganskih proizvoda sa V-Label oznakom.

Ako želite da čujete odgovore na pitanja: “Kako da prepoznam lažne oznake na proizvodima?”, “Kako da znam šta se nalazi u hrani koju kupujem?”, “Da li je veganski proizvod isto što i posan proizvod?”, posetite nas. Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane se primenjuje u Republici Srbiji od juna 2018. godine. Ovaj Pravilnik, pored propisa opštih uslova informisanja o hrani, odgovornosti subjekata u poslovanju hranom i uslovima pod kojima se navode obavezne i dobrovoljne informacije o hrani, sadrži i definiciju deklaracije, ali i korisne informacije za potrošače. Deklarisanje je označavanje simbolima (npr. rečima, slovnim oznakama, slikovnim prikazima) ambalaže, etikete, dokumenata ili drugih mesta koja nedvosmisleno ukazuju na hranu koja se deklariše. Ovo predavanje je namenjeno potrošačima, a ima za cilj da im približi propise koje određuje novi Pravilnik, a istovremeno i da ih edukuje kako “pametno” da kupuju hranu tj. da čitaju deklaracije. Na primerima iz prakse biće pokazano kako se procenjuje kvalitet prehrambenog proizvoda. Posebna pažnja će, tokom predavanja, biti posvećena deklaraciji V-Label za veganske proizvode.

Vreme: nedelja, 18. novembar, 17h

 

Biljna i presna hrana – kako je uvesti u dnevnu ishranu sa lakoćom i uživanjem?

predavanje - biljna presna hranaMargareta Vesna Radomirović, body and consious coach – obuhvata rad na telu i emocijama kroz svesnu ishranu, i svestan odnos prema sebi, svom telu i celokupnom Biću, svetu unutar nas i svetu koji nas okružuje. Ljubitelj Prirode, Ljudi i Životinja, te svakog oblika života na ovoj predivnoj Planeti. Autorka je knjige “Presna hrana za početnike”, osnivač UG “Nutrucionistički Klub Zdraviji Život” (2007.god). Kao insturktorka i savetnica za ishranu biljnom i presnom hranom, održava brojna predavanja i prakične radionice, u Srbiji i okruženju, a u cilju širenja i podizanja svesti o ishrani kako za pojedinca, tako i za čitavu Planetu.

Kroz decenijski rad sa ljudima, pokazalo se da je najveća prepreka za uvodjenje i održavanje optimalne biljne hrane u svakodnevnu ishranu – STRAH od gladi, od odricanja, od nedostatka nutrijenata, od mršavljenja ili gojenja, strah od izostanka uživanja i radosti koju ishrana pričinjava. Naročit osvrt i akcenat stavljamo na prvom mestu na uspostavljanje optimalnog zdravlja kroz optimalnu ishranu, i održivost toga za pojedinca i za Planetu, te sve oblike života na njoj. Ipak, u ljudskoj prirodi je težnja ka doživljavanju ZADOVOLJSTVA na svim nivoima bića, pa tako i u ishrani. Na predavanju dajemo jednostavne i zabavne savete i predloge KAKO da u svoju ishranu uvedete biljnu i prirodnu hranu, a da vam to ujedno predstavlja i zadovoljstvo, i laganu i zabavnu primenu i promenu vašeg zdravlja i vitalnosti. Da li ste stvarno pravi HEDONISTA po pitanju ishrane i uživanja u tom procesu?

Vreme : nedelja, 18. novembar, 12h

 

S one strane antropocentrizma i specizma

predavanje Milja KrivokucaMilja Krivokuća je magistar psiholoških nauka, licencirani psihoterapeut, potpredsednica udruženja Nada za životinje Riska, aktivista za prava svih životinja bez obzira na vrstu kojoj pripadaju. Zalaže se za radikalnu promenu društvenih odnosa koja uključuje ukidanje opresije nad drugim svesnim bićima na čijoj eksploataciji počiva naše savremeno društvo. Kao neko ko se u okviru svoje profesije i radnog angažovanja bavi zaštitom dece od nasilja, smatra da je nulta tolerancija na nasilje jedino moguca ukoliko nije selektivna jer zrtva je zrtva bez obzira na rasu, pol, uzrast, pripadnost, vrstu.

Premda je savremeni čovek u opštoj humanizaciji različitih sfera života prevazišao svoje prethodnike, paradoksalno je da u nijednoj epohi čovečanstva nije tolikom broju životinja i na toliko svirepih načina pričinjeno toliko patnje kao u savremeno doba. Sistemsko svakodnevno nasilje koje karakteriše naš odnos prema pripadnicima drugih vrsta je moguće dokle god kritički ne odbacimo dominatno antropocentričnu sliku sveta.Danas imamo sve više teoretičara-aktivista koji zagovaraju prava drugih vrsta odnosno prirodnog prava , a iz koga bi trebalo da proishode i pozitivna prava tj. prava uređena propisima . Dakle, ljudske i ne-ljudske životinje imaju ista prirodna prava, odnosno pravo na život i delovanje u skladu sa svojom vrstom (prirodno okruženje, način življenja i ponašanja, slobodno kretanje i drugo). Koliko smo u 21. veku i dalje daleko od ove pozicije pokazuje svakodnevna praksa koja je vidljiva pre svega u našem jeziku koji oslikava suštinu speciesističkog stanoviša. Pripadnike drugih vrsta ketegorišemo u okvire kojima izražavamo uređeni način njihove eksploatacije i poziciju u „svetu čoveka”. Prvi korak koji prethodi aktivnom delovanju je promena perspektive, a koja pociva na prevazilaženju svih centrizama i izama.

Vreme: nedelja, 18. novembar, 11h

 

Kako da radikalno smanjimo količinu smeća koju proizvodimo? – U slici, reči i sa konkretnim primerima

predavanje Zero wasteMilja Vuković je osnivač i administrator grupe ,,Za manje smeća i više sreće – Zero & low waste Serbia”. Vođa projekta ,,Divlji Beograd” koji se bavi urbanom ekologijom. Istoričarka umetnosti. Istraživač društvenih pojava.

Ozbiljno smanjenje količine smeća koju naša domaćinstva proizvode je moguće. Koje su to sve konkretne promene koje treba da uvedemo u naš život da bismo smanjili količinu smeća koju proizvodimo? Iako postoji još čitav niz stvari koje bih volela da promenim u funkcionisanju mog domaćinstva, ipak, za samo godinu dana, došla sam do toga da proizvodim minimalne količine smeća. U okviru ovog predavanja o zero & low waste pokretu, lokalno i globalno, razgovaraćemo o konkretnim primerima i uz razmenu (pitanja i odgovori), doćićemo do sagledavanja situacije i mogućnosti bezotpadnog života u Srbiji. Možemo čekati da opština, grad, država krene u ekološkom pravcu, i tada ćemo verovatno čekati vrlo dugo, ili, možemo krenuti sami, kao pojedinici, kao porodica, zgrada, zajednica. Imamo pravo i mogućnost da stvaramo svet u kojem želimo da živimo. Druga opcija je naravno da samo čekamo da novi svet neko drugi za nas stvori i osvoji. I, da ne bude zabune, nisu u pitanju revolucionarne, društvene promene, već mali ali ogromni individualni koraci koje svako od nas može, uz odlučnost i trud, da sprovede. U Srbiji, i kao pojedinci a i kao zajednica, treba da pokažemo veću spremnost da zaista volimo i štitimo zemlju u kojoj živimo. Da pređemo sa reči na dela.

Vreme: subota, 17. novembar, 11.30h

 

Put Pobjeda

udruga Put PobjedaIvana Crnoja, aktivistica za prava životinja suosnivačica je i predsjednica udruge Pobjede koja vodi osječki Azil za napuštene pse u kojem povremeno utočište nađe i pokoja svinja, kokoš al i neki ljudi. Pretežno je optimistična premda živi i djeluje na Balkanu.

Vizija je naše Udruge dostojanstven život svih živih bića u skladu s njihovim potrebama i prirodom. Angažman u azilu i provođenje aktivnosti nužnih za funkcioniranje azila i dobrobit naših dvije stotine psećih štićenika iziskuje svakodnevnu potpunu posvećenost; ipak nastojimo ne zanemariti važnost promicanja vrijednosti koje su sastavni dio našega svjetonazora na kojemu su utemeljene naše svakodnevne pobjede – suosjećanje i solidarnost. Zato promičemo i veganstvo, a doživljavamo ga kao pokret oslobođenja, pokret koji je temelj društvene preobrazbe koju priželjkujemo i društva budućnosti koje će se temeljiti na suživotu svih, suradnji, slobodi, nenasilju, solidarnosti i pravu na život.

Vreme: subota, 17. novembar, 17h

 

Bašte u gradu kao mesta učenja i zdravlja

predavanje Sabina KericSabina Kerić – Radi u poslednjih 10 godina u razvoju i realizaciji projekata koji se bave urbanom, zelenom infrastrukturom, podizanjem standarda u urbanoj ekologiji poštujući principe održivosti i učešća zajednice u procesu planiranja i projektovanja. Bavi se traženjem rešenja koja poboljšavaju javne i otvorene prostore pretvarajući ih u mesta koja neguju prirodu, kulturu i igru. Takođe je angažovana na popularizaciji zelene ekonomije i socijalnog preduzetništva kao načina za rešavanje ekoloških, socijalnih i ekonomskih problema. Inicijator i učesnik je projekata koji aktiviraju javne prostore i angažuju javnost organizovanjem različitih aktivnosti: radnih akcija, radionica, predavanja, izložbi, događaja ili kampanja. Jedan je od inicijatora “Beogradskog festival cveća”, osnivač je udruženja “Ekonaut”. Dugogodišnja je aktivistkinja u oblasti urbanog baštovanstva i poljoprivrede.

Relevantni projekti: “Senzorna bašta” u osnovnoj školi “Radivoj Popović”, urbana bašta “Zelena laboratorija” u dizajn inkubatoru “Nova Iskra”, osnivač je baštenskih zajednica “Baštalište” i “Zdravac”, član je inicijative “Hrana za sutra” koja povezuje aktere i aktiviste Zapadnog Balkana i Švedske.

Radi na međunarodnim, regionalnim I lokalnim projektima koji povezuju građane i profesionalce radi participativnog dizajniranja javnih prostora: “Urbani džepovi Beograda”, “Javna mesta koja neguju kulturu i igru”, “Zeleni trasformator”, “Naš grad, naša scena”. Ove godine je pokrenula “Bašta Bazar” prodajnu izložbu koja se dešava dva puta godišnje, u proleće i jesen, i okuplja male lokalne rasadnike ukrasnog i jestivog bilja kao i proizvođače rukotvorina koje su inspirisane prirodom i napravljene od prirodnih materijala.

Na predavanju “Bašte u gradu kao mesta učenja i zdravlja” baviće se temama na koji način bašte i zelene površine utiču na okolinu i njegove stanovnike, ali i pružiti praktične savete kada je u pitanju mogućnost uzgajanja jestivog ili ukrasnog bilja u urbanom okruženju.

Vreme: Nedelja – 18. Novembar – 16h

 

Meat and Culture – Masculine identification with meat

predavanje David PedersenLectured by David Pedersen : This presentation will raise the question of the role that meaning and culture plays in consumption in general and meat consumption in particular. It will pursue the notion that culture, understood as the concepts and actions humans use to construct our identities, are highly influential to consumer habits. Apart from the strictly nutritional properties of meat, many anthropologists believe it’s involved in the thoroughly cultural acts of expressing masculinity and power, social status and wealth, and dominion over nature.

Vreme: nedelja, 18. novembar, 19h

FESTIVAL ZDRAVLJA, VEGANSKE ISHRANE, MIROLJUBIVOG I ODRŽIVOG NAČINA ŽIVOTA

Kontakt

© 2024. BeGeVege Festival. Sva prava zadržana.